Türkçenin Tutkunları Etkinliklerimiz

TÜRKÇENİN TUTKUNLARI

25.12.2023 145

ŞEKER PORTAKALI

Şeker Portakalı, ünlü yazar Jose Mauro De Vasconcelos’ın ilk romanıdır. Kitap altı yaşındaki Zeze’nin hikayesini anlatır. Yoksul bir ailenin çocuğu olan Zeze’nin hayatı zorluklar ve umutlarla doludur. Eser aynı zamanda aile ilişkileri, yoksulluk, arkadaşlık ve hayal gücü gibi temaları da işler.

Romanın ana karakteri Zeze, yoksul bir ailenin çocuğu olarak büyür. Aile içindeki çatışmalar ve babasının yokluğu, Zeze’nin sık sık hayal dünyasına kaçmasına neden olur. Bu hayal dünyası, onun gerçek hayatta yaşadığı zorlukları hafifletir. Ancak, bu hayaller alemi de kısa süre sonra bozulur ve Zeze’nin hayatı daha da zorlaşır.

25-12-2023

Konusu

Beş yaşında Brezilya'da doğan ve oldukça fakir bir ailede dünyaya gelen Zeze'nin yaşadıkları anlatılır. Günümüze kadar 16 dile çevrilen eser, yazarın kendi çocukluk anılarından da izler taşır.

Karakterleri ve Sayfa Sayısı

182 sayfadan oluşan Şeker Portakalı, Jose Mauro De Vasconcelos tarafından 1968 yılında yazıldı. Ana karakterleri şu şekildedir:

Valadares(Portuga)

Kitabın ana karakteri

Zeze

Kitabın ana karakteri

Totoca

Zeze'nin abisi

Edmundo Dayı

Zeze'nin bilgili dayısı

Jandira

Gloria

Lala

Luis

Zeze'nin kardeşi

Bay Arivaldo

Sokak sanatçısı

Zeze'nin etrafında dönen bu roman, çocuk dramasını en iyi anlatan eserlerden biri olarak hala oldukça fazla tercih edilir.

Aynı zamanda kitabın içinden alınan diyalogların olduğu en beğenilenin sözlerin  işaretlenebileceği etkinlik bölümü, öğrencilerin beyin fırtınası yapabilecekleri bulmaca köşesi, karikatürlerden çıkardıkları çıkarımları yazacakları bir bölüm, öğrenci şiirleri, öğretmen anısı ve ülkemizin kurucusu M. Kemal ATATÜRK’ün bilinmeyen yönlerinin ön plana çıkarıldığı bir bölüm ile etkileşimi yüksek üç boyutlu bir “TÜRKÇENİN TUTKUNLARI” panosu oluşturuldu.

Öğrencilerde farkındalık oluşturmak adına Şeker Portakalı kitabı için portakal dağıtılarak tadına varmaları için algı oluşturuldu. Aynı etkinlik öğretmenlerimiz için de portakal tadında kitap üzerine söyleşi yapıldı. Türkçe zümre öğretmenleri bu çalışmalarını düzenli olarak devam ettireceklerini belirttiler.

25-12-202325-12-202325-12-202325-12-202325-12-202325-12-202325-12-202325-12-202325-12-202325-12-202325-12-2023